Mobiliteitsproblemen los je niet op met thuiswerken. Je lost ze op door anders te denken over werk.

Thuiswerken maakt Nederland flexibel als dat nodig is” kopte #NRC zaterdag 28 juni in hun redactioneel commentaar over de “slechte week voor forenzen” tijdens de NAVO-top met wegaansluitingen en storingen op het spoor. Ook in de weken ervoor waren er veel storingen en veel files. Uit onderzoek van #CNV van vorige maand bleek dat werkgevers minder enthousiast zijn geworden over thuiswerken. Werknemers ervaren minder vrijheid in het kiezen voor thuiswerken of naar kantoor gaan. De norm is opgeschoven van 2 á 3 dagen naar 3 á 4 dagen op kantoor.

Het artikel eindigt met: " Dat thuiswerken een nuttig middel is om op momenten in te zetten, wanneer meer flexibiliteit in de mobiliteit nodig is. Maar het mag niet, hoe verleidelijk ook, als oplossing worden gezien voor hardnekkige mobiliteitsproblemen in Nederland in het ov en op de snelweg.”

Jammer dat er niet verder ingegaan wordt op deze hardnekkige mobiliteitsproblemen en mogelijke oplossingsrichtingen. Behalve met oplossingen komen voor de mobiliteitsproblemen, zou je eigenlijk eerst moeten nagaan waarom deze mobiliteit plaats vindt. Met name gaat het dan om woon-werk. We reizen met zijn allen dagelijks gemiddeld 35 minuten heen en weer terug voor ons werk. Dat is bij een 5-daagse werkweek bijna dan 6 uur per week (zonder files en ov storingen).

4,5 miljoen mensen werken in een andere gemeente dan waar ze wonen en één op de drie werkende (en onder jongeren zelfs de helft) is bereid salaris in te leveren voor een baan dichter bij huis. Ligt hier niet een unieke kans om het “hardnekkige mobiliteitsprobleem” te benaderen vanuit een ander perspectief:De oorzaak/de reden van mobiliteit? Stel dat 10% van deze mensen een baan vindt in de gemeente waar ze wonen, dan scheelt dat 450.000 forenzen en levert het naast het milieuvoordeel, een grote reductie in de filedruk en in de overvolle treinen op. Bovendien levert het henzelf veel vrije tijd op!
Maar ja, hoe krijgen we dat voor elkaar? Niet via de bestaande arbeidsmarktbenadering van vacatures – solliciteren – selectiegesprekken. Het vraagt om een vernieuwende (disruptieve) kijk op de mobiliteit op de arbeidsmarkt: forenzen, die nagenoeg het zelfde werk doen, ruilen van baan. Hoe? Ga naar www.swapthejob.nl en schrijf je vrijblijvend in. Je droombaan ligt om de hoek.